Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-09-2023
Polecam bardzo smaczny placek drożdżowy ze śliwkami i dodatkiem rabarbaru. Na górze pyszna rozpływająca się w ustach kruszonka przygotowana z masła , mąki i cukru. Placek wyszedł bardzo smaczny i szybko znikł z talerza. Polecam
Blaszka, papier do pieczenia, duża miska, garnuszek na rozczyń, łyżka drewniana,
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4352
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4352
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Rozczyn; Drożdże wsypać do ciepłego mleka rozetrzeć z cukrem i mąką, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka; Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach, tworząc kruszonkę. Śliwki umyć , osuszyć i usunąć pestki ,przekroić na połówki. Rabarbar po umyciu i osuszeniu pokroić na kawałki. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko oraz żółtka. Dodać cukier oraz roztopione, wystudzone masło i na koniec dodać przygotowany wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo by odchodziło od ścianki miski i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości ( czas wyrośnięcia około 1 godziny). Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wielkości 20 /35 cm. Na wierzchu ciasta rozłożyć umyte i osuszone , oczyszczone z pestek śliwki, pomiędzy śliwki rozłożyć pokrojony w kawałki rabarbar. Na owocach rozłożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wystudzić, można oprószyć cukrem pudrem ale nie koniecznie. Smacznego.
Ciasto po upieczeniu i pokrojeniu.