Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super deserek na szczególną okazję.
Składniki
Wykonanie ciasta: (tortownica o średnicy 23 cm) Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać mąki z proszkiem i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wyłożyć na przygotowaną blachę, a do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki mleka.
Następnie wylać na jasne ciasto. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i powtykać do ciasta w formie i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Z ½ l mleka odlać ½ szklanki, w której rozmieszać mąkę i budyń, a resztę zagotować. Następnie wlać rozprowadzaną mąkę z budyniem i stale mieszając- zagotować. Wsypać cukry i na wolnym ogniu chwilę podgotować, odstawić i wystudzić. Utrzeć masło do białości, dodać wystudzony budyń, utrzeć na krem, który wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i polać przestudzoną polewą. Sposób przygotowania polewy: Wszystkie składniki polewy połączyć, zagotować i odstawić.