Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz prostego przepisu na ciasto makowe? Siostra Anastazja ma na to niezawodny patent, wystarczy przygotować placek japoński, czyli makowiec z dodatkiem jabłek. Dzięki owcom i malej ilości mąki, wychodzi niezwykle wilgotny. Przepis możesz dowolnie modyfikować, jeśli lubisz owoce kandyzowane, dodaj je do masy.
Foremka wymiarach 21 x 16
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 154
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 90
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 154
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 90
Składniki
Mak wysyp na sito o drobnych oczkach. Przelej go kilka razy gorącą wodą, odstaw na bok.
Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę, gdy cukier będzie się rozpuszczać, stopniowo dorzucaj po jednym żółtku. Następnie partiami dodawaj mak, mąkę, kaszę i jabłka. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Do gotowej masy makowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
Ciasto przelej do formy. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Gotowy placek polej polewą. Rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym, wylej na wierzch makowca japońskiego i pozostaw do zastygnięcia.