Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto jogurtowe z czereśniami posypane płatkami migdałowymi. Właściwie nie ma łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i posypką jak to – jogurtowe, rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z migdałami i aromatem migdałowym jest wyjątkowo smaczne.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 90
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 134
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1096
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 746
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 90
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 134
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1096
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 746
Składniki
Blaszka 28x18 cm lub 24x24 cm wyłożona na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wrzucamy mokre składniki (jajka, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, aromat migdałowy i olej, mieszamy do połączenia składników. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Placek migdałowy z czereśniami, rózgą mieszany gotowy!