Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek porzeczkowy z kratką to kruche ciasto z chrupiącą skórką i soczystym, aromatycznym nadzieniem. Idealnie łączy w sobie wiele smaków, tworząc świetny weekendowy deser.
średnica formy: 20 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40024
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9297
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40024
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9297
Składniki
Przygotuj spód. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj cukier i przemieszaj.
Masło pokrój w drobną kostkę i włóż je do miski. Wymieszaj całość rękoma do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę. Całość powinna być gładka. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Umyj porzeczki i odstaw je do wyschnięcia na durszlaku. Wymieszaj owoce z skrobią, cukrem i cukrem waniliowym.
Złóż ciasto. Spód do ciasta podziel na dwie części w proporcjach 2:3. Większą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm i mocno dociśnij. Następnie nakłuj je widelcem w wielu miejscach.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i przestudź.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie porzeczkowe i wyrównaj.
Drugą część ciasta także cienko rozwałkuj i pokrój w paseczki o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż z nich kratownicę na wierzchu placka.
Wstaw placek porzeczkowy z kratką do pieca rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.