Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek porzeczkowy z kratką to kruche ciasto z chrupiącą skórką i soczystym, aromatycznym nadzieniem. Idealnie łączy w sobie wiele smaków, tworząc świetny weekendowy deser.
średnica formy: 20 cm
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 208
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 208
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1745
Składniki
Przygotuj spód. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj cukier i przemieszaj.
Masło pokrój w drobną kostkę i włóż je do miski. Wymieszaj całość rękoma do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę. Całość powinna być gładka. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Umyj porzeczki i odstaw je do wyschnięcia na durszlaku. Wymieszaj owoce z skrobią, cukrem i cukrem waniliowym.
Złóż ciasto. Spód do ciasta podziel na dwie części w proporcjach 2:3. Większą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm i mocno dociśnij. Następnie nakłuj je widelcem w wielu miejscach.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i przestudź.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie porzeczkowe i wyrównaj.
Drugą część ciasta także cienko rozwałkuj i pokrój w paseczki o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż z nich kratownicę na wierzchu placka.
Wstaw placek porzeczkowy z kratką do pieca rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.