Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek porzeczkowy z kratką to kruche ciasto z chrupiącą skórką i soczystym, aromatycznym nadzieniem. Idealnie łączy w sobie wiele smaków, tworząc świetny weekendowy deser.
średnica formy: 20 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Przygotuj spód. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj cukier i przemieszaj.
Masło pokrój w drobną kostkę i włóż je do miski. Wymieszaj całość rękoma do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę. Całość powinna być gładka. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Umyj porzeczki i odstaw je do wyschnięcia na durszlaku. Wymieszaj owoce z skrobią, cukrem i cukrem waniliowym.
Złóż ciasto. Spód do ciasta podziel na dwie części w proporcjach 2:3. Większą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm i mocno dociśnij. Następnie nakłuj je widelcem w wielu miejscach.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i przestudź.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie porzeczkowe i wyrównaj.
Drugą część ciasta także cienko rozwałkuj i pokrój w paseczki o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż z nich kratownicę na wierzchu placka.
Wstaw placek porzeczkowy z kratką do pieca rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.