Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ucierany ze śliwkami swoją nazwę wziął od metody przygotowania – wszystkie składniki są razem ucierane i mieszane dużą drewnianą łyżką. Nie ma potrzeby wyciągania miksera ani zastosowywania specjalnych technik cukierniczych, dlatego ciasto zawsze wychodzi. Śliwki dodają mu przyjemnej kwaskowatości, a przyprawy korzenne nutki pikanterii.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Jeśli używasz mrożonych śliwek, nie rozmrażaj ich przed użyciem. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. W osobnej misce rozbełtaj jajka z mlekiem.
W garnuszku podgrzej miód z masłem i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier. Odstaw i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Do mąki wlej przestudzony już miód z masłem i utrzyj dużą drewnianą łyżką. Dodaj jajka z mlekiem i kontynuuj ucieranie do całkowitego połączenia składników.
Kwadratową formę do pieczenia o boku 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Jeśli korzystasz ze świeżych śliwek, przekrój je na pół lub na ćwiartki i usuń pestki. Jeśli korzystasz z mrożonych, teraz jest dopiero moment na wyjęcie ich z zamrażarki. Owoce rozłóż równomiernie na cieście, skórką do dołu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, placek ucierany ze śliwkami posyp cukrem pudrem. Podawaj po schłodzeniu, ale ciasto wspaniale smakuje także na ciepło – na przykład z dodatkiem gałki lodów.