Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziemniaków i podanym z gulaszem. W kuchni węgierskiej znajdziemy także inne popularne danie, które bywa określane taką nazwą. To słodki wypiek, który ma więcej wspólnego z tortem niż np. plackiem ze śliwkami. Składa się z bezowo-orzechowych blatów przełożonych maślanym kremem.
Tortownica 26 cm
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Składniki
Ubij białka ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. W trakcie ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy uzyskasz sztywną, lśniącą pianę, partiami wmieszaj w nią orzechy.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Podziel pianę na 4 równe części. Po kolei rozprowadzaj każdą porcję na spodzie tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10 minut. Odłóż 4 blaty ciasta bezowo-orzechowego do wystudzenia.
Wymieszaj połowę mleka z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Drugą połowę mleka połącz w rondelku ze śmietaną, cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz moc palnika. Cały czas mieszając zawartość rondelka, dolej do niej mleko ze skrobią ziemniaczaną. Nie przerywając mieszania (by nie powstały grudki), gotuj masę budyniową do chwili, aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowa, przykryj ją folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła przestudzoną masę budyniową. Jeśli chcesz, by krem był bardziej wyrazisty, dodaj do niego alkohol.
Przełóż blaty ciasta kremem. Wierzchni blat i bok także posmaruj cienką warstwą kremu. Bok udekoruj połową czekolady mlecznej startą na tarce o drobnych oczkach. Wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Pokrusz resztę czekolady i roztop w rondelku z dodatkiem dwóch łyżek śmietany kremówki. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Przelej do rękawa cukierniczego lub szprycy.
Resztę śmietany ubij (musi być mocno chłodzona) i także przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj wierzch ciasta tężejącą czekoladą (w oryginalnym węgierskim wariancie rysuje się nią wzór pajęczyny) i kleksami bitej śmietany. Przechowuj ciasto w lodówce.