Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny, aromatyczny i bardzo prosty placek z jabłkami, który przygotujemy w kilka chwil. Plastry jabłek otulone puszystym ciastem to idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych smakoszy :)
mikser, forma o wymiarach 25 cm x 30 cm
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 853
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31495
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 853
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31495
Składniki
Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4 części i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część kroimy w plastry.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i ponownie miksujemy, ale na niskich obrotach. Na koniec do ciasta dodajemy plastry jabłek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką (jabłek jest dużo, ale tak ma być :)).
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 40 minut (do suchego patyczka). Placek po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.