Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu placek z jabłkami. Ciasto przygotujemy w około 3 minutki (samo miksowanie :), trzeba dodać do tego jeszcze pieczenie, przygotowanie jabłek oraz składników, ale tytułem chciałam zachęcić większą ilość osób na kliknięcie w przepis, bo ciasto naprawdę warto upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29155
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5630
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29155
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na wysokich obrotach, tak żeby cukier się rozpuścił. Następnie cały czas miksując dodaję olej, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy i stopniowo mąkę. Całość przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączył i ciasto było bez grudek. Gdy ciasto mam gotowe, to obieram jabłka i kroję na mniejsze kawałki, pokrojone dodaję do ciasta i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzam.
Pieczenie ciasta: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki. Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Gotowe możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem z cynamonem. Placek jabłkowy jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa