Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z owocami i galaretką to idealna propozycja na letni deser. Puszyste ciasto, soczyste owoce i orzeźwiająca galaretka tworzą świeże i kolorowe połączenie. Prosty w przygotowaniu, efektowny i uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych! Zamiast kiwi możesz też użyć winogron.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 407
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 407
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2775
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14482
Składniki
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując.
Wbijaj jajka jedno po drugim, nadal miksując.
Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie połącz.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia ok. 24 x 34 cm. Piecz w temp. 180°C przez 35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudź.
Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Galaretka powinna być lekko gęsta, ale nadal płynna.
Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Mandarynki obierz i podziel. Na ostudzonym placku na środku rozłóż kiwi, a po bokach mandarynki. Ostrożnie zalej całość tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.