Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na kruchym spodzie z soczystymi wiśniami i kruszonką. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki, dorzucić owoce i upiec. Dodatek cynamonu i odpowiednia ilość owoców sprawi, że zakochacie się w tym smaku. Koniecznie przetestujcie ten przepis u siebie w domu!
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 669
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 669
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Składniki
Składniki na spód ciasta (zimne masło, mąkę, cukier, jajko, cynamon i sodę) przekładamy do miski. Wszystko razem zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyrobione ciasto wykładamy na spód i równamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i podpiekamy przez około 20 minut.
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, oprószamy mąką.
Składniki na kruszonkę (masło, mąkę cukier i cynamon) mieszamy ze sobą, następnie zagniatamy ciasto i rozcieramy je pomiędzy palcami, tak aby powstały grudki.
Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, na górę wykładamy wiśnie, całość posypujemy kruszonką. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 40-45 minut.