Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na kruchym spodzie z soczystymi wiśniami i kruszonką. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki, dorzucić owoce i upiec. Dodatek cynamonu i odpowiednia ilość owoców sprawi, że zakochacie się w tym smaku. Koniecznie przetestujcie ten przepis u siebie w domu!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99202
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1057
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13841
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99202
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1057
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13841
Składniki
Składniki na spód ciasta (zimne masło, mąkę, cukier, jajko, cynamon i sodę) przekładamy do miski. Wszystko razem zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyrobione ciasto wykładamy na spód i równamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i podpiekamy przez około 20 minut.
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, oprószamy mąką.
Składniki na kruszonkę (masło, mąkę cukier i cynamon) mieszamy ze sobą, następnie zagniatamy ciasto i rozcieramy je pomiędzy palcami, tak aby powstały grudki.
Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, na górę wykładamy wiśnie, całość posypujemy kruszonką. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 40-45 minut.