Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie tak czasami że nie ma ochoty na zrobienie obiadu ? Lub wcześniej coś przekąsiliście ? W takim przypadku mam dla was świetny pomysł na rozwiązanie tego problemu
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Składniki
Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże wsypując na nie cukier oraz mąkę zalać ciepłym mlekiem nie gorącym, po bokach miski wsypać resztę cukru oraz wbić całe jajka. Pozostawić tak pod ściereczką do momentu pracy drożdży, jak już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wtedy wlać ocet oraz wodę gazowaną ( ocet po to aby w czasie smażenia ciasto nie wchłaniało dużo oleju )
Z dodanych składników wymieszać całość za pomocą łyżki na jednolitą masę a następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry kwaskowe jabłka. Również całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z jabłkami, tak przygotowane odstawić na 15 minut do czasu aż będą widoczne bąbelki powietrza
Na patelnię wlać pół szklanki oleju rozgrzać go nie za mocno nakładać solidną łyżkę ciasta z jabłkami i smażyć na dużym palniku ze zmniejszoną mocą na złoty kolor z obu stron ( nie mogą się szybko smażyć ponieważ będą surowe w środku ). Usmażone placki - racuchy układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym zapewniam że dodanie octu nie wpływa na smak ciasta a sprawia to że placki nie wchłaniają dużo oleju
Usmażone placki można posypać cukrem pudrem lub zajadać z dowolną ulubioną konfiturą. Placki wyszły z wierzchu fajne chrupiące a w środku bardzo pulchne smak kwaskowatego jabłka świetnie komponuje się ze słodkawym ciastem drożdżowym, do takich placków wystarczy szklanka zimnego mleka i nasze podniebienia są szczęśliwe