Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na podwieczorek polecam przygotować placuszki z wiśniami. Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne. Pięknie pachną wiśniami, a końcu mamy na nie sezon, więc warto je przygotować. Polecam.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5643
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 88
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 541
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5643
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 88
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 541
Składniki
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i stopniowo wlewając mleko miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, dlatego mleko dodajemy stopniowo. Na koniec dodajemy wydrążone i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wiśnie miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do jogurtu, dodajemy cukru pudru do smaku i dokładnie mieszamy.
Placuszki podajemy polane sosem. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk placuszków.