Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plecionkowiec zawdzięcza swoją nazwę efektownemu wykończeniu. W rzeczywistości to klasyczna szarlotka na cieście półkruchym.
Forma 25x35 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1970
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1647
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2679
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1970
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1647
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2679
Składniki
Umyj jabłka, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do garnka. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Zagotuj na wolnym ogniu. Duś jabłka do chwili, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar soku.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x35 cm.
Przesiej mąkę i cukier puder. Połącz w misie miksera z proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem. Wymieszaj końcówką hakiem do konsystencji mokrego piasku.
Dodaj do misy jajka i żółtka oraz kwaśną śmietanę. Ponownie zmiksuj – do połączenia składników w jednolite ciasto.
Zagnieć ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Podziel na dwie części (jedną nieco większą od drugiej). Większą część ciasta rozwałkuj tak, by wypełniła dno i boki (mniej więcej do połowy wysokości) formy.
Przełóż na ciasto przestudzone jabłka. Rozprowadź równomiernie i wyrównaj ich powierzchnię. Z pozostałego ciasta utocz grube wałeczki i ułóż je na krzyż na warstwie jabłek.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut.
Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.