Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówkę można robić na wiele sposobów. W tym przypadku jest ona z kakaem. Składniki podane na foremkę keksówkę o wymiarach 30x9.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 134
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 134
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił objętość.
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i mieszamy z solą, 1 jajkiem + 1 żółtkiem, miękkim masłem i rozczynem drożdżowym. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko go jeszcze wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy w formie prostokąta. Smarujemy go białkiem, posypujemy kakaem i 2 łyżkami cukru. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 min w temp. 170 st. C. Jeżeli chcemy mieć samą drożdżówkę, bez nadzienia, to zamiast kakao możemy dodać 2 kropelki olejku waniliowego lub cytrynowego. Smacznego.