Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najprostsze ciasto jakie znam. Jabłecznik na półkruchym spodzie z posypką. Pachnące cynamonem jesienno - zimowe ciasto. Do popołudniowej kawusi.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Składniki
Z mąki, 3/4 szklanki cukru, soli, jednego jajka, trzech żółtek i 3/4 kostki masła wyrób szybko elastyczne ciasto. Białka odstaw. 1/3 zawiń w folię i schowaj do lodówki. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wyłóż dno i boki ciastem. Nakłuj je widelcem i schowaj do lodówki.
Resztę cukru wymieszaj z wyciętymi z wanilii pestkami i zasyp nią na pół godziny reszę laski wanilii. Jabłka obierz i pokrój na dość duże kawałki, posyp cynamonem, zrobionym cukrem waniliowym - wyjmij z niego niepotrzebną już laskę wanilii - i polej kieliszkiem likieru amaretto. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Wyjętą z lodówki tortownicę z ciastem posyp odrobiną tartej bułki, aby jabłka nie przesiąkły ciasta, wyłóż odsączone jabłka i rozłóż je równomiernie. Z pozostałych białek ubij sztywną pianę i wylej ją na jabłka. Na górę zetrzyj na tarce o grubych oczkach odłożone do lodówki ciasto. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut, aż góra się zrumieni. Możesz podawać na ciepło i na zimno - zawsze dobrze smakuje.