Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najprostsze ciasto jakie znam. Jabłecznik na półkruchym spodzie z posypką. Pachnące cynamonem jesienno - zimowe ciasto. Do popołudniowej kawusi.
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4533
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326986
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4533
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326986
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Składniki
Z mąki, 3/4 szklanki cukru, soli, jednego jajka, trzech żółtek i 3/4 kostki masła wyrób szybko elastyczne ciasto. Białka odstaw. 1/3 zawiń w folię i schowaj do lodówki. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wyłóż dno i boki ciastem. Nakłuj je widelcem i schowaj do lodówki.
Resztę cukru wymieszaj z wyciętymi z wanilii pestkami i zasyp nią na pół godziny reszę laski wanilii. Jabłka obierz i pokrój na dość duże kawałki, posyp cynamonem, zrobionym cukrem waniliowym - wyjmij z niego niepotrzebną już laskę wanilii - i polej kieliszkiem likieru amaretto. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Wyjętą z lodówki tortownicę z ciastem posyp odrobiną tartej bułki, aby jabłka nie przesiąkły ciasta, wyłóż odsączone jabłka i rozłóż je równomiernie. Z pozostałych białek ubij sztywną pianę i wylej ją na jabłka. Na górę zetrzyj na tarce o grubych oczkach odłożone do lodówki ciasto. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut, aż góra się zrumieni. Możesz podawać na ciepło i na zimno - zawsze dobrze smakuje.