Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem bakalii i miodu są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 533
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 155
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 313
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 356
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 533
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 155
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 313
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 356
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, rozpuszczony i ostudzony miód wymieszany ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.
Wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę kandyzowaną.
Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Mocno schłodzone ciasto pokroić na krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce.
Jajko zmiksować z cukrem z wanilią i pędzelkiem posmarować ciasteczka. Posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować.Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.