Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem bakalii i miodu są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4485
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12712
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4485
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1372
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12712
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, rozpuszczony i ostudzony miód wymieszany ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.
Wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę kandyzowaną.
Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Mocno schłodzone ciasto pokroić na krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce.
Jajko zmiksować z cukrem z wanilią i pędzelkiem posmarować ciasteczka. Posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować.Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.