Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy biszkopt, krem i dżem :) Do tego rodzynki i płatki migdałowe. Przepyszne ciasto.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
W pierwszej kolejności rodzynki zalewamy Amaretto i odstawiamy na minimum 6 godzin. BISZKOPT - Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Gdy osiągną konsystencję sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku ( delikatnie mieszając), następnie przesiane suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia), a na koniec olej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy wiórki, do drugiej mak a do trzeciej kakao. Delikatnie mieszamy i wszystkie wylewamy nierównomiernie do brytfanki. Piekę 45 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy. W następnej kolejności przygotowujemy krem karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu. Rodzynki odcedzamy, ale amaretto pozostałe po rodzynkach zostawiamy - będzie ono służyło jako nasz poncz ( w przypadku zbyt intensywnego smaku dolewam odrobinę przegotowanej wody).
Ostudzony biszkopt kroimy na pól. Jedną część układamy w brytfance i nasączamy, na to połowa kremu, druga część biszkoptu znowu nasączenie i krem. Wierzchnią warstwę kremu smarujemy dżemem, na to płatki migdałowe, rodzynki ugotowana polewa. Ja wierzch dekoruję jeszcze odrobiną wiórków kokosowych. :) POLEWA 1/2 tabliczki czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki wody Wszystko zagotować.