Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować. Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1920
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3875
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3674
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 472
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1920
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3875
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3674
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 472
Składniki
Sposób przygotowania biszkoptu: 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Sposób przygotowania masy budyniowej: 1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń. 2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
Sposób przygotowania bezy orzechowej: 1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując. 2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami. 3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
Sposób przygotowania polewy: 1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto. 2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny 3. Gotowe. 4. Smacznego.