Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poskromienie Teściowej to wilgotne, pachnące piernikiem ciasto marchewkowe przygotowane według przepisu pewnej teściowej. Prawie. Dzięki dodatkowi jabłka i orzechów, których w oryginalnym przepisie nie było, ciasto jest jeszcze pyszniejsze
Tortownica 23 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13546
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 874
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13546
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 874
Składniki
Obierz marchewki i jabłko. Marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki, jabłko pokrój w drobną kostkę. Posiekaj orzechy – około ¾ grubiej, a ¼ drobniej.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 10 minut mikserem na wysokich obrotach).
Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do masy jajecznej olej. Wyłącz mikser.
Przesiej do masy jajecznej produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę piernikową. Wymieszaj szpatułką – krótko, tylko do połączenia składników.
Wmieszaj do ciasta marchewkę, jabłko i grubo posiekane orzechy.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, przygotuj lukier z cukru pudru i wody. Wymieszaj go z drobno posiekanymi orzechami. Posmaruj lukrem wierzch ciasta.