Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, ale przekładany trochę inaczej niż tradycyjny. Przepis zaczerpnięty z ksiązki "Domowe wypieki"
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Składniki
15 dag mąki wymieszać z 10 dag masła, 5 dag cukru i 140ml wody. Zagnieść razwm ciasto, jeśli będzie za wolne dosypać więcej mąki. Spód tortownicy (ok.28 cm) wysmarować masłem, rozwałkować ciasto, nakłuć je widelcem. Piec ok. 15 min w temp. 200 st.
Przygotować biszkopt:żółtka ubić z resztą cukru, wsypać skórkę z cytryny, resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać. Wylać na prostokątną brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min w temp. 200st. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i zdjąć papier. Wystudzić.
Przygotować krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu wkruszyć pralinki i razem zmiksować, aż się rozpuszczą. Smak pralinek dowolny, ja dałam orzechowe. Resztę masła utrzeć, dodawać stopniowo wysudzoną masę budyniową.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę masy. Pokroić go wzdłuż na 5 równych pasków. Ciasto upieczone w tortownicy wysmarować dżemem. Z pasków ciasta posmarowanego masą zwijać "ślimaki" i układać na cieście z dżemem, zaczynając od środka. Dołączać kolejne pasy ciasta, aż powstanie jeden duży "ślimak". Pozostałą masą wysmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.