Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Praskie ciasto to deser wywodzący się z kuchni rosyjskiej. Torcik jest bardzo czekoladowy, lekko dekadencki, wyjątkowo słodki.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 123
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 515
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 123
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztopić i ostudzić. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z połową cukru na jasną i puszystą masę, przez ok. 3 minuty.
W drugiej misce ubij białka na puszystą pianę, na końcu dodając drugą połowę cukru, po jednej łyżce. Masa powinna być sztywna. Ostrożnie wmieszać żółtka do białek.
Dodaj przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wmieszaj suche składniki drewnianą szpatułką. Dodaj masło i ponownie delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut. Wyjmij i studź na kratce przez kilka godzin, aż będą całkowicie chłodne.
Przygotuj krem. W garnuszku wymieszaj żółtko z wodą. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj. Gotuj wszystko na małym ogniu do zgęstnienia masy. Nie zagotowuj. Zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnej miseczce ubij masło na puch. Dodawaj po łyżce kremu angielskiego i mieszaj do całkowitego połączenia. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto. Ciasto podziel na trzy blaty. Przygotuj płyn do namaczania, mieszając śmietankę z mlekiem. Przygotowanym płynem posmaruj obficie każdy z blatów. Przełóż je kremem.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w garnuszku. Zalej ją ciepłym mlekiem i podgrzewaj w kąpieli wodnej, do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na chwilę do przestudzenia. Przygotowaną polewą polej wierzch i boku ciasta. Z resztek możesz namalować artystyczne esy-floresy. Praskie ciasto podawaj po schłodzeniu w lodówce przez ok. 4 godziny.