Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, który z pewnością podbije serca Waszych gości. Skusi każdego łasucha. Krucha beza w połączeniu z malinami i puszystym kremem na bazie słodkiej śmietanki oraz serka mascarpone smakuje rewelacyjnie. Nie sposób mu się oprzeć!
blaszka 20 x 30 cm, szpryca do dekorowania
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27475
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27475
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Białka przekładamy do wysokiego naczynia, dodajmy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier, następnie mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (20 x 30 cm). Bezę suszymy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 45 minut. Następnie wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną, słodką śmietankę przelewamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do śmietanki dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
Bezę wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Na całej powierzchni rozsmarowujemy krem (1/3 kremu zostawiamy do dekoracji bezy). Następnie na krem układamy maliny (kilka malin zostawiamy do dekoracji). Bezę z kremem i malinami zwijamy w rulon wzdłuż krótszej krawędzi.
Zwiniętą roladę owijamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Krem do dekoracji również schładzamy w lodówce. Po godzinie dekorujemy roladę pozostałą częścią kremu. Do tego celu najlepiej użyć szprycy. Na koniec dekorujemy deser owocami (możemy użyć do dekoracji również innych owoców, np. porzeczek, borówek oraz listków mięty). Gotowe!