Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-08-2018
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 442
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 164
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 442
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 164
Składniki
Do żółtek dodaj cukier puder i utrzyj mikserem na jasną masę. Następnie wsyp przesiane kakao i wymieszaj mikserem. Masa będzie bardzo gęsta. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij z nich pianę. Zacznij stopniowo dodawać białka do masy żółtkowej, z początku masa będzie trudna do wymieszaniu ale po dodaniu porcji białek zrobi się luźniejsza. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera włóż na 5 min. do zamrażalnika. Wszystkie składniki przełóż do schłodzonego naczynia i ubij do uzyskania sztywnego kremu. Ilość cukru jaką podałam jest orientacyjna, w trakcie ubijania możesz spróbować czy poziom słodkości Ci odpowiada i ewentualnie dosypać więcej cukru pudru.
Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Możesz udekorować listkami mięty.