Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste, a mimo to pyszne i aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, lekko wilgotne ciasto wypełnia kuchnię przyjemnym zapachem pomarańczy, a soczyste śliwki sprawiają, że chce się sięgać po kolejne kawałki. Całość, choć prosta i szybka w przygotowaniu, doskonale wprowadzi nas w złotą, polską jesień i na pewno osłodzi Wam niejeden długi wieczór.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36506
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36506
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Składniki
Do dużej miski przesiej 300 g mąki pszennej i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszelkich grudek dodaj jeszcze 180 g drobnego białego cukru, a następnie wymieszaj zawartość naczynia przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków mące.
Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g kefiru, 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła, dwa duże jajka, około łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego oraz startą skórkę z jednej, dobrze wyczyszczonej pomarańczy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu kefiru i jajek z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarze 18 x 28 cm. Rozprowad je równą warstwą po całej powierzchni blaszki i wyrównaj jego wierzch. Na górze ułóż około 300 g śliwek.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 35 – 40 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wychodzi czysta, a całość pięknie się zarumieni. Wtedy wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do wystudzenia.
Ciasto udekoruj cukrem puder, lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!