Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle aromatyczny jabłecznik! Prosty, szybki i tani w wykonaniu, a smak grzechu warty! Można go pałaszować na ciepło z ulubionymi lodami, sosem waniliowym lub posypać cukrem pudrem. Każda wersja dobra!
Składniki
NADZIENIE Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w ósemki – na zgrabne półksiężyce, które będziemy układać na wierzchu ciasta. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały i zasypujemy cukrem z wanilią (lub cukrem wanilinowym) i cynamonem. Mieszamy jabłka, aby sok i przyprawy ładnie je otoczyły.
CIASTO Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy przez ok 3-5 minut na puch. Następnie dodajemy cukier i ucieramy jeszcze kilka minut, aby składniki pięknie się połączyły. Teraz, cały czas ucierając, wbijamy po jednym jajku łącząc je dokładnie z masą. Na końcu dodajemy partiami mąkę i ucieramy do powstania jednolitej puszystej masy.
PIECZENIE Tak przygotowane ciasto wylewamy, a właściwie przekładamy, bo jest dość gęste, do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i układamy wcześniej przygotowane jabłka. W razie, gdyby jabłka puściły sok, odlewamy go. Nie należy się bać, że jabłka opadną na dno (o co przez cały proces przygotowywania ciasta suszyła mi głowę mama... irytujące...) – ciasto jest gęste i w trakcie pieczenia troszkę się podniesie otulając jabłka po bokach. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić „test suchego patyczka”. Po wyciągnięciu z piekarnika jabłecznik studzimy i posypujemy cukrem pudrem... lub nie... jak kto lubi.
Ciasto można śmiało modyfikować na swoją modłę dodając do masy posiekane orzechy, migdały lub bakalie, a zamiast jabłek można użyć gruszek.