Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś poznamy sekret jak przygotować biszkopt z galaretką i owocami. Prosty przepis na lekki i orzeźwiający deser, który idealnie wpasuje się w upalne dni i nie tylko. Zapisz przepis na później i delektuj się smakiem. Przepis jest uniwersalny. Co to oznacza? - Jeśli nie lubisz malin możesz je zamienić na truskawki, borówki lub inne świeże owoce, które lubisz. - Smak galaretki również można dopasować pod swoje preferencje smakowe. - Jeśli nie lubisz czekolady, możesz użyć standardowego biszkoptu, na który przepis znajdziesz w poście na profilu. PS ja staram się używać galaretki bardziej kwaskowatej np. cytrynowej, malinowej, aby podbić orzeźwiający smak ciasta.
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 533
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1447
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 29
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 113
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 533
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1447
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 29
Składniki
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij jajka z lodówki na godzinę przed przygotowaniem przepisu. Przygotowanie Zagotuj 0,5l wody. Wsyp do garnka 2 galaretki i zalej wrzątkiem. Mieszaj do momentu, aż wszystkie grudki znikną i odłóż, aby ostygła.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W jednej misce wymieszaj składniki suche tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka. Do jajek dodaj cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej i gęstej masy w kolorze jasnożółtym (ok.10 minut).
Do masy jajecznej wsyp składniki suche. Delikatnie wymieszaj trzepaczką w jednym kierunku do całkowitego połączenia się składników (masa powinna być gęsta oraz nie zawierać grudek z mąki).
Tortownicę Ø24cm lub blachę 20x25cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią masę biszkoptową i wyrównaj szpatułką. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 minut - na cieście mogą pojawić się charakterystyczne "bąble", które oznaczają że ciasto jest upieczone.
Wierzch upieczonego i ostudzonego biszkoptu możesz wyrównać nożem. Maliny przepłucz wodą, odcedź i wsyp do miski.
Do zimnej i gęstej galaretki wsyp maliny i lekko zamieszaj – z innymi owocami proces działania jest ten sam. Włóż miskę z malinami i galaretką na ok. 5 minut do lodówki – galaretka z owocami w środku musi zgęstnieć tak, aby można było ją wyłożyć na biszkopt bez obawy o rozlanie.
W tym czasie przygotuj poncz – dzięki niemu biszkopt będzie bardziej wilgotny – 100ml wody wymieszaj z olejkiem waniliowym i cukrem waniliowym i nasącz nim biszkopt.
Stężałą galaretkę z owocami wyłóż na nasiąknięty ponczem biszkopt – staraj się rozłożyć owoce równomiernie. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Aby zachować efekt orzeźwienia należy je podawać prosto z lodówki!
Ciasto idealnie pasuje na letnie garden party czy spotkanie z przyjaciółmi i rodziną! Pokochają je nie tylko dzieci, ale i dorośli!