Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty keks to bogate, mocno doprawione ciasto, które wymaga nieco czasu, by wszystkie smaki dojrzały i stworzyły idealną, bożonarodzeniową kompozycję.
Forma 21x11 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 87
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2643
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 802
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1569
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14190
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 87
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2643
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 802
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1569
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14190
Składniki
Przygotuj mieszankę owocową. Wszystkie owoce, rodzynki i migdały włóż do miski i zalej alkoholem. Mocz je przez co najmniej 12 godzin. Odcedź je na sicie, pozwalając nadmiarowi płynu odcieknąć.
Wymieszaj owoce z mąką i całość dobrze wymieszaj do pokrycia wszystkich składników.
Przygotuj ciasto. W osobnej misce wymieszaj suche składniki.
W osobnej misce ubij masło do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Następnie stopniowo dokładaj cukier, cały czas ubijając.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż miód oraz ekstrakt waniliowy.
Wsypuj mieszankę mąki do mieszanki jajecznej w 2-3 partiach. Po każdej partii dokładnie mieszaj ciasto szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp do ciasta owoce i dokładnie całość wymieszaj.
Przygotuj trzy keksówki o wymiarach 21x11 cm – wysmaruj je masłem i posyp mąką. Nadmiar strzepnij. Napełnij każdą foremkę ciastem do 2/3 jej wysokości. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Celsjusza i piecz przez 60-90 minut, do suchego patyczka.
Prosty keks pozostaw do ostygnięcia na kratce do temperatury pokojowej, a następnie owiń szczelnie wieloma warstwami folii spożywczej. Odłóż je na 3-6 tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu.