Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto prosty makowiec, który uda się dosłownie każdemu. Możesz przygotować go nawet na ostatnią chwilę, a efekt wciąż będzie zachwycać. Ciasto wychodzi wilgotne, dlatego długo zachowa świeżość.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3778
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2139
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3778
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2139
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Składniki
Mleko ugotuj w rondelku. Zalej nim suchy mak, przykryj i zostaw aż napęcznieje. Odcedź, jeśli zostały jakieś pozostałości mleka.
Masło razem z cukrem pudrem ubij na puszystą i jasną masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Przełóż zmielony mak i wlej miód. Na koniec dodaj posiekane migdały i startą skórkę z pomarańczy, według uznania. Dodaj ekstrakt migdałowy i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Pozostałe białka ubij wraz z solą na puszystą i sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie do ciasta. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę makową i piecz w 170 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez około 40-50 minut.
Przygotuj polewę. Śmietankę zagrzej w rondelku, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszaj aż zrobi się gładka i błyszcząca masa. Kiedy ciasto ostygnie, udekoruj je polewą.