Prościutki piernik świąteczny, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Jest cudownie puszysty i wilgotny w środku, a to za sprawą dżemu. Po upieczeniu możecie udekorować go cukrem pudrem lub czekoladową polewą. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Prosty piernik świąteczny
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 3-4 łyżki dżemu (około 100 g)
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 3-4 łyżki dżemu (około 100 g)
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki oleju

Etapy przygotowania
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka, wsyp cukier. Składniki ubij na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj dżem. Ponownie zmiksuj składniki.
Na koniec do jajecznej masy dodaj mleko, olej i po łyżce suchych składników. Ciasto miksuj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Piernik piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 26

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 250

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 488

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 259
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 26

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 250

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 488

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 259



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 3-4 łyżki dżemu (około 100 g)
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka, wsyp cukier. Składniki ubij na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj dżem. Ponownie zmiksuj składniki.
Na koniec do jajecznej masy dodaj mleko, olej i po łyżce suchych składników. Ciasto miksuj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Piernik piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).