Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z powidłami upiecz na kilka dni przed świętami - będzie wilgotny, aromatyczny i pełen smaku. Z pewnością zachwycisz rodzinę, podając go podczas wigilii.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10887
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6248
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13188
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4931
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10887
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6248
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13188
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4931
Składniki
Przygotuj miskę. Wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Masło włóż do oddzielnego garnka i roztop. Do rozpuszczonego masła dodaj po kolei powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj całość, aby powstała jednolita masa. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wyjmij kolejne naczynie i wbij do niego jajka. Rozkłóć je mikserem i po chwili dosyp cukier. Miksuj przez około 8 minut, aż dopóki nie powstanie jasna i puszysta masa.
Cały czas miksując puszystą masę, wlewaj powoli wcześniej przygotowaną miksturę z masłem, powidłami i przyprawami. Połącz w gładką całość. Następnie wsypuj niewielkimi porcjami suche składniki (z punktu pierwszego).
Przygotuj keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do blachy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy piernik jest gotowy (metodą suchego patyczka).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Piernik możesz polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli nie lubisz tak bogatych dodatków, postaw na cukier puder.