Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z powidłami upiecz na kilka dni przed świętami - będzie wilgotny, aromatyczny i pełen smaku. Z pewnością zachwycisz rodzinę, podając go podczas wigilii.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 175
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1305
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 175
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1305
Składniki
Przygotuj miskę. Wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Masło włóż do oddzielnego garnka i roztop. Do rozpuszczonego masła dodaj po kolei powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj całość, aby powstała jednolita masa. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wyjmij kolejne naczynie i wbij do niego jajka. Rozkłóć je mikserem i po chwili dosyp cukier. Miksuj przez około 8 minut, aż dopóki nie powstanie jasna i puszysta masa.
Cały czas miksując puszystą masę, wlewaj powoli wcześniej przygotowaną miksturę z masłem, powidłami i przyprawami. Połącz w gładką całość. Następnie wsypuj niewielkimi porcjami suche składniki (z punktu pierwszego).
Przygotuj keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do blachy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy piernik jest gotowy (metodą suchego patyczka).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Piernik możesz polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli nie lubisz tak bogatych dodatków, postaw na cukier puder.