Mocno czekoladowy tort. Doskonały do kawy.
Prosty tort czekoladowy
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Brązowy cukier (2/3 szklanki)
- Mąka (2/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana (2/3 szklanki)
- Kakao (5 czubatych łyżek)
- Pomarańcza (1 sztuka - potrzebna będzie starta skórka i sok)
- Gorzka czekolada (4 tabliczki)
- Śmietanka 30% (400 ml)
- Kawa (1 mocna filiżanka)
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Brązowy cukier (2/3 szklanki)
- Mąka (2/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana (2/3 szklanki)
- Kakao (5 czubatych łyżek)
- Pomarańcza (1 sztuka - potrzebna będzie starta skórka i sok)
- Gorzka czekolada (4 tabliczki)
- Śmietanka 30% (400 ml)
- Kawa (1 mocna filiżanka)
Etapy przygotowania
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.
Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.
Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6318
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 28
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6318
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 28
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Brązowy cukier (2/3 szklanki)
- Mąka (2/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana (2/3 szklanki)
- Kakao (5 czubatych łyżek)
- Pomarańcza (1 sztuka - potrzebna będzie starta skórka i sok)
- Gorzka czekolada (4 tabliczki)
- Śmietanka 30% (400 ml)
- Kawa (1 mocna filiżanka)
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.
Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.
Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.