Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy tort. Doskonały do kawy.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10855
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3948
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42601
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 467
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 417
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10855
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3948
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42601
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 467
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 417
Składniki
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę i w trakcie dodajemy połowę cukru.
Resztę cukru ucieramy z żółtkami i do powstałej masy dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość przekładamy partiami do piany z białek i mieszamy delikatnie w taki sposób, aby piana nie opadła.
Mąkę przenną, ziemniaczaną i kakao przesiewany do miski i mieszamy ze sobą. Łączymy stopniowo z pianą i znów mieszamy w taki sposób, aby ta nie opadła.
Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt przez 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części.
W rondelku podgrzewamy (ale nie gotujemy) śmietankę i zalewamy nią pokruszoną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia w jedną masę. Zostawiamy do przestygnięcia na około 2 godziny.
Po wystygnięciu ciasto nasączany mieszanką kawy i soku pomarańczowego po czym przekładamy masą czekoladową. Proces powtarzamy na kolejnej warstwie i na koniec polewamy wszystko pozostałą masą. Odstawiamy na noc do lodówki. Tort można udekorować posypką lub owocami.