Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty tort truskawkowy nie wymaga długotrwałego ubijania białek do ciasta ani uważania na konsystencję kremu. Przyrządzisz go samodzielnie w kilkadziesiąt minut, mając jedynie kilka podstawowych składników, no i oczywiście truskawki!
średnica tortownicy: 20 cm
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7000
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7000
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyj cukier, olej, jajko, białko i wanilię do połączenia. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Następnie do mieszanki jajecznej dodawaj na przemian po połowie porcji mąki i połowie mleka, dobrze mieszając po każdym z nich. Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Masę wlej do formy i wygładź. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera z końcówką do ubijania. Zwiększając prędkość miksera do maksymalnej, powoli wlewaj śmietankę. Ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Wstaw krem do lodówki.
Przygotuj galaretkę truskawkową. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Przenieś je do blendera kielichowego razem z ekstraktem waniliowym. Zblenduj owoce na gładką masę. Owoce przenieś do garnka i zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij je z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Wsyp żelatynę i dobrze rozprowadź ją po musie truskawkowym. Pozostaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Truskawki przeznaczone do kremu oczyść, obierz z szypułek i przekrój na połowy. Upieczony spód ciasta przełóż z powrotem do tortownicy. Następnie wyłóż kilka łyżek kremu na wysokość ok. 1-2 cm. Połówki truskawek rozkładaj wzdłuż rantu tortownicy, środkiem na zewnątrz, wbijając je mocno w wyłożony krem. Wyłóż pozostały krem, dobrze dopychając go w szczeliny między owocami. Wyrównaj. Na wierzchu wylej chłodną już, lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Prosty tort truskawkowy wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno.