Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
i w dodatku z kaszka manną :) Mało pracy a efekt pyszny !
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3689
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 189
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 72
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3689
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 189
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 72
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 96
Składniki
Mleko podgrzać z cukrem i masłem do rozpuszczenia obydwu. Zestawić z ognia. Mieszając wsypywać porcjami kaszkę. Dalej mieszając podgrzewać aż zacznie gęstnieć. W 1/2 szklanki wody rozpuścić kakao tak aby nie było grudek. Dolać do mleka. Mieszając cały czas zagotować. Odstawić do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
W tym czasie wyłożyć na dnie formy dwie warstwy herbatników "na zakładkę". Wyłożyć łyżką 1/3 masy i delikatnie rozsmarować (uwaga na przesuwające się pod łyżką herbatniki aby nie zrobić dziurawego spodu). Rozłożyć kolejną warstwę herbatników, masę czekoladową i tak samo następną warstwę. Wierzchnią warstwę masy posypać wiórkami kokosowymi.
Najlepiej rozsmarowuje się jeszcze ciepła masa. Zamiast kokosu można użyć też mielonych orzechów lub tartej czekolady. Takie proste i takie dobre , smacznego :)