Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze szpinakiem, kremem, jest piękne, urzeka zielonym kolorem i rewelacyjnym smakiem :-)
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 23
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 779
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 922
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 602
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 23
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 779
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 922
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 602
Składniki
CIASTO Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe. Powinno ładnie wyrosnąć. Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy. *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki)
KREM 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy. Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-)
Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu.
Całość posypujemy okruszkami z kopułki.Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.