Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruńskie. Okazuje się, że możesz je przyrządzić własnoręcznie. Charakterystyczne kształty pierników to Katarzynki, czyli formy z 6 „brzuszkami” lub serca. Ty przygotuj ciasteczka w swoich ulubionych kształtach. Pierniczki polej polewą czekoladową lub białym lukrem.
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 585
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 330
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 585
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 330
Składniki
Przesiej do miski wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao lub kawę. Następnie dodaj płynny miód i wbij jajko, po czym wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite ciasto. Nie musisz go specjalnie odstawiać i od razu możesz przystąpić do dalszej pracy. Odrywaj porcje ciasta, rozwałkowuj na 6-7 mm i wykrawaj ciastka foremką. Piekarnik ustaw na 190-200°C.
Układaj pierniczki na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób miejsca między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia, pierniczki zwiększają swoją objętość. Trzymaj blachę z pierniczkami około 10-12 minut, następnie wyjmij i wystudź. Połóż wszystkie pierniczki na kratce i polej je rozpuszczoną czekoladę lub lukrem z obydwu stron. Przechowuj w szczelnym pojemniku, by nabrały wilgoci i nie wyschły.