Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruńskie. Okazuje się, że możesz je przyrządzić własnoręcznie. Charakterystyczne kształty pierników to Katarzynki, czyli formy z 6 „brzuszkami” lub serca. Ty przygotuj ciasteczka w swoich ulubionych kształtach. Pierniczki polej polewą czekoladową lub białym lukrem.
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2771
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5009
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102330
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2771
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5009
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102330
Składniki
Przesiej do miski wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao lub kawę. Następnie dodaj płynny miód i wbij jajko, po czym wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite ciasto. Nie musisz go specjalnie odstawiać i od razu możesz przystąpić do dalszej pracy. Odrywaj porcje ciasta, rozwałkowuj na 6-7 mm i wykrawaj ciastka foremką. Piekarnik ustaw na 190-200°C.
Układaj pierniczki na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób miejsca między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia, pierniczki zwiększają swoją objętość. Trzymaj blachę z pierniczkami około 10-12 minut, następnie wyjmij i wystudź. Połóż wszystkie pierniczki na kratce i polej je rozpuszczoną czekoladę lub lukrem z obydwu stron. Przechowuj w szczelnym pojemniku, by nabrały wilgoci i nie wyschły.