Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruńskie. Okazuje się, że możesz je przyrządzić własnoręcznie. Charakterystyczne kształty pierników to Katarzynki, czyli formy z 6 „brzuszkami” lub serca. Ty przygotuj ciasteczka w swoich ulubionych kształtach. Pierniczki polej polewą czekoladową lub białym lukrem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 669
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 927
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14559
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 669
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 927
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14559
Składniki
Do dużej miski przesiej przez sitko oba rodzaje mąki, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie dodaj do nich cukier i przyprawę do piernika. Całość dobrze wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
W osobnej miseczce rozetrzyj drożdże oraz śmietanę na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj ją do suchych składników razem z powidłami, roztopionym masłem i miodem.
Ręcznie lub przy użyciu miksera wymieszaj ciasto, tak aby powstała gęsta, lepka i jednolita masa pozbawiona jakichkolwiek grudek. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny do schłodzenia.
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę podsypaną sporą ilością mąki. Oprósz je z wierzchu mąką i rozwałkuj na płat o grubości ok. 3-4 milimetrów.
Z ciasta wycinaj pierniczki przy pomocy specjalnych foremek, układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między pierniczkami.
Resztki ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i wytnij z nich kolejne pierniki.
Pierniczki toruńskie piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wystudź je na kratce.
Gotowe pierniczki toruńskie udekoruj rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.