Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niektórzy wolą te pulchne i mięciutkie, wypełnione powidłami. Inni jednak szukają przepis na pierniki twarde. Jeśli zaliczasz się do drugiej grupy, właśnie znalazłeś sprawdzoną recepturę. Przygotowanie pierniczków jest bardzo proste i wymaga tylko kilku składników.
Foremki do pierników, wałek, piekarnik
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Masło przełóż do rondelka i rozpuszczaj na małym ogniu. Gdy zacznie się topić, wlej miód i przemieszaj. Trzymaj na małej mocy palnika, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier puder, rozkłócone wcześniej jajko i wystudzone masło z miodem. Wszystkie składniki dobrze zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
Dłońmi uformuj z masy kulę i przełóż do czystej miski, podsypanej mąką. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na mniejsze części. Jedną zostaw, inne włóż z powrotem do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (lub stolnicy) na grubość ok. 3 mm. Wytnij pierniczki za pomocą specjalnych foremek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj w małych odstępach od siebie (nieco urosną). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 7-10 minut. W międzyczasie wyjmij kolejne porcje ciasta, rozwałkuj i postępuj jak powyżej.
Upieczone pierniki wystudź na kratce kuchennej. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez sitko, żeby nie mieć grudek. Białko utrzyj łyżką, dodając porcjami cukier puder. Dodaj kilka kropel soku z cytryny, jeśli lukier jest za gęsty.
Udekoruj chłodne ciasteczka i odstaw na chwilę do wyschnięcia lukru. Przepis na twarde pierniki gotowy. Przełóż je do metalowej puszki, szklanego słoiczka lub szczelnego pojemnika na żywność, żeby zachowały świeżość.