Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jeden z tych deserów, który udaje się za każdym razem. Ciasto przynęta brzyduli nie tylko doskonale się prezentuje, ale również smakuje wyśmienicie. To rewelacyjne połączenie ciasta o korzennym aromacie i lekkiego kremu. Jeśli przetestujecie ten przepis, koniecznie dajcie nam znać.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Aby zrobić ciasto pokusa brzyduli, przygotowania rozpocznij od biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na puszystą pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznij dodawać do nich pojedynczo żółtka, cały czas miksując masę. Gdy dobrze się połączą, dodaj cukier, a następnie nie przerywając miksowania, stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz roztopione masło.
Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na biszkopt, a następnie piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, wystudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimne, podziel je na 3 blaty.
W międzyczasie przygotuj masy do przełożenia ciasta. Rozpocznij o masy waniliowej. W niedużym rondelku zagotuj mleko z cukrem. Gdy będzie gorące, dodaj do niego kaszę mannę cały czas energicznie mieszając masę, aby nie zrobiły się w niej grudki. Gotuj do momentu aż masa zgęstnieje, następnie przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna, ubij przy pomocy miksera miękkie masło, cukier waniliowy i aromat waniliowy , tak aby stało się jasne i puszyste. Następnie zacznij dodawać do niego porcjami masę z kaszy manny.
Przygotuj masę z serca mascarpone. Mikserem utrzyj masło, a następnie zacznij stopniowo dodawać do niego masę mascarpone.
Przygotuj dekorację ciasta - na tarce o drobnych oczkach zetrzyj orzechy włoskie oraz czekoladę.
Złóż ciasto. Na dno tortownicy wyłóż pierwszy blat ciasta. Posmaruj go cienką warstwą dżemu, a następnie wyłóż na niego połowę masy waniliowej. Następnie ułóż na niej kolejny blat ciasta, posmaruj go kolejną porcją dżemu i wyłóż pozostałą część masy waniliowej. Na wierzu ułóż trzeci bat ciasta, a na nim masę z serka mascarpone (możesz pozostawić część do posmarowania boków ciasta po wyjęciu z tortownicy. Wierzch (i ewentualnie boki) ciasta Przynęta Brzyduli posyp startymi orzechami oraz czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze stężało.