Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jeden z tych deserów, który udaje się za każdym razem. Ciasto przynęta brzyduli nie tylko doskonale się prezentuje, ale również smakuje wyśmienicie. To rewelacyjne połączenie ciasta o korzennym aromacie i lekkiego kremu. Jeśli przetestujecie ten przepis, koniecznie dajcie nam znać.
Składniki
Aby zrobić ciasto pokusa brzyduli, przygotowania rozpocznij od biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na puszystą pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznij dodawać do nich pojedynczo żółtka, cały czas miksując masę. Gdy dobrze się połączą, dodaj cukier, a następnie nie przerywając miksowania, stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz roztopione masło.
Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na biszkopt, a następnie piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, wystudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimne, podziel je na 3 blaty.
W międzyczasie przygotuj masy do przełożenia ciasta. Rozpocznij o masy waniliowej. W niedużym rondelku zagotuj mleko z cukrem. Gdy będzie gorące, dodaj do niego kaszę mannę cały czas energicznie mieszając masę, aby nie zrobiły się w niej grudki. Gotuj do momentu aż masa zgęstnieje, następnie przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestygnięcia. Kiedy masa będzie chłodna, ubij przy pomocy miksera miękkie masło, cukier waniliowy i aromat waniliowy , tak aby stało się jasne i puszyste. Następnie zacznij dodawać do niego porcjami masę z kaszy manny.
Przygotuj masę z serca mascarpone. Mikserem utrzyj masło, a następnie zacznij stopniowo dodawać do niego masę mascarpone.
Przygotuj dekorację ciasta - na tarce o drobnych oczkach zetrzyj orzechy włoskie oraz czekoladę.
Złóż ciasto. Na dno tortownicy wyłóż pierwszy blat ciasta. Posmaruj go cienką warstwą dżemu, a następnie wyłóż na niego połowę masy waniliowej. Następnie ułóż na niej kolejny blat ciasta, posmaruj go kolejną porcją dżemu i wyłóż pozostałą część masy waniliowej. Na wierzu ułóż trzeci bat ciasta, a na nim masę z serka mascarpone (możesz pozostawić część do posmarowania boków ciasta po wyjęciu z tortownicy. Wierzch (i ewentualnie boki) ciasta Przynęta Brzyduli posyp startymi orzechami oraz czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze stężało.