Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser bez pieczenia na każdą okazję.
tortownica o średnicy 20 cm., półmiski do galaretek, miska do ptasiego mleczka...
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 121
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 567
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1570
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 121
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 567
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1570
Składniki
Kolorowe galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Ja zrobiłam z połowy paczki danego koloru. Zostawić do stężenia. gdy galaretki są już twarde przecinamy nożem na kwadraty czy prostokąty. Teraz można zacząć robić ptasie mleczko. Do wysokiej miski lub rondelka wlać śmietanę, dodać 5 łyżek cukru i trochę kwasku cytrynowego do smaku i wymieszać łyżką. Żelatynę zalać 1/2 szkl. wrzącej wody, rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Żelatynę wlać do śmietany, dodać kolorowe galaretki i powoli mieszać do lekkiego zgęstnienia. Wlać na małą tortownicę lub do salaterek czy szklaneczek do deserów. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Tym czasem przygotować 2 galaretki np. wiśniowe czy pomarańczowe Pozostawić do lekkiego stężenia. Na ciasto poukładać maliny lub borówki, w przypadku truskawek można je pokroić na grube plastry lub na połówki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.