Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8793
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7590
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5180
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328373
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8793
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7590
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5180
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328373
Składniki
CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C. MASA: W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy. Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę. Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą, lukrujemy i posypujemy kokosem..