Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15039
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1219
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1342
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 216
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15039
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1219
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1342
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 216
Składniki
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). W takiej samej ilości, co okrągłe porcje ciasta wyciskamy haczyki, posłużą nam za głowę i szyję łabędzi. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Krem: Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż. Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem.