Puszyste ciasto z krówkowym kremem. Ciasto robiłam w tamtym roku i chyba nic nie pokręciłam. Rodzinie bardzo smakowało.
Puchatek Toffi-Krówka
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 500 g
- masło 100 g
- cukier 100 g
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- cukier waniliowy 8 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Masa krówkowa
- śmietana 30 % 500 ml
- 1 galaretka bezbarwna
- masa kajmakowa 510 g
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 500 g
- masło 100 g
- cukier 100 g
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- cukier waniliowy 8 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Masa krówkowa
- śmietana 30 % 500 ml
- 1 galaretka bezbarwna
- masa kajmakowa 510 g

Etapy przygotowania
Blacha 35 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część osobno wykładamy na blasze i pieczemy w 180 C ok. 20 minut. Studzimy. Masa krówkowa. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, mieszając studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy kilka łyżek masy kajmakowej i lekko tężejącą galaretkę. Przygotowaną masą przekładamy blaty ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą masą kajmakową. Ciasto trzymamy w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1880

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 614

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 99
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1880

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 614

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 99


Składniki
- mąka pszenna 500 g
- masło 100 g
- cukier 100 g
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- cukier waniliowy 8 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- śmietana 30 % 500 ml
- 1 galaretka bezbarwna
- masa kajmakowa 510 g
Blacha 35 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część osobno wykładamy na blasze i pieczemy w 180 C ok. 20 minut. Studzimy. Masa krówkowa. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, mieszając studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy kilka łyżek masy kajmakowej i lekko tężejącą galaretkę. Przygotowaną masą przekładamy blaty ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą masą kajmakową. Ciasto trzymamy w lodówce.
🙂🙂🙂
Wyglada bardzo apetycznie!
Bajka :) bardzo fajne ciacho :)
Pyszotka:)
Smakowicie wygląda :)