Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :) Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 841
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5699
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2429
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33913
Apetyczne pistacjowe sztabki zainspirowane słodkościami z kuchni bliskowschod...
Odsłon: 841
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5699
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 2429
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33913
Składniki
Całe jaja ubić z cukrem pudrem i cukrem na puszystą piankę. Następnie dodać (najlepiej przesiewając) obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty. UWAGA: Jeśli dodamy czekoladowe budynie uzyskamy babę czekoladową. Masło rozpuścić i wrzące zalać na powierzchnię ciasta, odczekać około 1 minuty (będzie widać jak mąką się zaparza). Potem zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie za długo. Średnią foremkę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną, wylać ciasto. UWAGA: Nie trzeba czekać aż ciasto przestygnie, od razu przelewamy je do foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat lub kratkę. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.