Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Nie może zabraknąć jej na świątecznym stole, a nierzadko pieczemy ją także na deser po niedzielnym, rodzinnym obiedzie. To bowiem szybkie i niedrogie w przygotowaniu ciasto. Problem z babką polega na tym, że jeśli zostanie na drugi dzień, zwykle nie jest już tak pyszna, jak tuż po upieczeniu, ponieważ dość szybko wysycha. Istnieją jednak sprytne sposoby, by temu zapobiec. Jednym z „tajemniczych” – bo niewyczuwalnych w smaku – składników, które czynią ciasto wilgotnym na dłużej, jest twaróg. Wypróbuj niezawodnego przepisu na babkę serową!
Forma na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 95
Składniki
Przygotuj formę na babkę (z kominem) o średnicy około 23 cm – natłuść ją i przyprósz bułką tartą.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na kremową masę.
Cały czas miksując masę, dodawaj do niej po jednym jajku.
Nie przestając miksować masy, dodawaj do niej partiami twaróg oraz skórkę cytrynową. Możesz odłożyć łyżeczkę skórki do dekoracji babki.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsyp mieszankę do masy i zmiksuj krótko – do połączenia składników.
Przełóż ciasto na babkę serową do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół). Piecz około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po wypieczeniu pozostaw babkę w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy uzyska temperaturę pokojową, oprósz ją cukrem pudrem i ozdób skórką cytrynową.