Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto z rabarbarem w samej masie zawiera kawałki rabarbaru, które sprawiają, że całe ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste przez wiele dni. Kwaśny rabarbar i słodka kruszonka to niemal klasyczne połączenie smaków, które się równoważą. Ciasto świetnie nadaje się do niedzielnej kawy lub jako przekąska na piknik czy grilla. Jest obowiązkowe w trwającym sezonie na rabarbar.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4564
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 319
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14639
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4564
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 319
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14639
Składniki
Jajka utrzyj z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dolewaj stopniowo płynne składniki, cały czas mieszając. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę. Około ¾ dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem w osobnej misce. Ucieraj do momentu uzyskania gładkiej kruszonki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Wierzch posyp pozostałym rabarbarem i obficie kruszonką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 60 minut do zrumienienia kruszonki. Puszyste ciasto z rabarbarem pozostaje miękkie i pulchne przez wiele dni. Przechowuj je przez ten czas w lodówce, pod przykryciem.