Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Najpierw przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki, na czas przygotowania ciasta. Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestki.
Teraz przygotuję ciasto: Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski przekładam tłuszcz, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i gdy się połączy z masą to dodaję następne. Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko połączyło się z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.
Pieczenia ciasta: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie