Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na rabarbar, więc najwyższy czas zrobić pyszny deser. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, które wychodzi niezwykle puszyste i lekkie. Taka słodycz wspaniale smakuje wiosną!
Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 39
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 98
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 55
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 48
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 39
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 98
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 55
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 48
Składniki
Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy. Masło pokrój szybko w drobną kostkę i dorzuć do miski. Wszystkie składniki w misce miksuj, aż do uzyskania kruszonki.
Następnie wbij żółtka i miksuj na mniejszych obrotach do połączenia w jednolitą masę. Wyjmij ciasto z miski i uformuj kulę. Podziel ją na dwie równe części. Jedną połowę ciasta włóż do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj prostokątną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nimi spód formy (tak, by warstwa była równa). Widelcem podziurkuj ciasto.
Teraz przygotuj nadzienie rabarbarowo-budyniowe. Na początku odlej 3/4 szklanki mleka i wymieszaj je dokładnie z budyniami. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym. Gdy mleko będzie wrzeć, wlej do niego szklankę z rozpuszczonymi budyniami i cały czas intensywnie mieszaj. Gotuj przez chwilę i odstaw z palnika.
Umyj rabarbar, osusz go i pokrój łodygi na plastry (liście nie są Ci potrzebne). Tak pokrojone talarki wyłóż na przygotowane ciasto (w foremce). Zalej je gorącym budyniem. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na wierzch na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. Gdy będzie już chłodne, posyp cukrem pudrem dla ozdoby. Ciasto z rabarbarem i budyniem już gotowe, smacznego!