Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera z hakami. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masła i miksuję przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie.
Wyrobione ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam w misce kilka razy, ponownie miskę nakrywam folią i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję kruszonkę i owoce: Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je palcami żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. Owoce oprószam dokładnie mąką z cukrem pudrem i odstawiam. Jeżeli owoce mają pestki, to należy je wcześniej wydrylować.
Końcowe przygotowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i kładę na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 8 trójkątów.
Na szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam do środka rogalika (dzięki temu owoce nie wypłyną podczas pieczenia), i zwijam rogalik do końca, gotowy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki na blasze nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie rogalików: Przed pieczeniem rogaliki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minuty. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia. Rogaliki z owocami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa