Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na placek cytrynowy jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. To pyszny i niezwykle puszysty deser, który świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Pasuje idealnie do popołudniowej kawy, orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkie!
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 451
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 166
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5563
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1131
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 456
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1285
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 451
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 166
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5563
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1131
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 456
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1285
Składniki
Przygotowanie placka cytrynowego rozpocznij od dokładnego wyszorowania cytryny i sparzenia jej wrzątkiem. Przekrój owoc na pół i wyciśnij z niego sok. Następnie zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach (tylko żółtą część skórki, bo biała jest gorzkawa). Dodaj skórkę do soku.
Do miski wsyp mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia się składników. Odstaw na później. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół).
Do oddzielnej, głębokiej miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i jasnożółta, a cukier rozpuszczony.
Miksując na średnich obrotach, do miski dolewaj oleju. Zmniejsz moc na minimalną i dołóż jeszcze jogurt naturalny oraz sok z cytryny ze skórką. Miksuj chwilę, dodając jeszcze suche składniki (mieszankę mąki, skrobi i proszku do pieczenia). Miksuj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Przygotuj tortownicę. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki wysmaruj cienko olejem i obsyp bułką tartą. Przygotowane ciasto przełóż do formy.
Do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika włóż tortownicę. Piecz przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dobre (wbij drewniany patyczek w ciasto i sprawdź, czy wychodzi suchy, nieobklejony ciastem). Jeśli nie jest gotowe, piecz przez kolejne 10 minut.
Gdy ciasto się upiecze, uchyl lekko drzwi piekarnika. Po około 10 minutach wyjmij ciasto i wyłóż je z formy. Przełóż do ostygnięcia.
Podawaj, gdy będzie wystudzone. Najlepiej posypać je cukrem pudrem, polać lukrem cytrynowym albo posypać wiórkami kokosowymi. Placek cytrynowy gotowy, smacznego!