Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez spodu to doskonała alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Możesz znacznie zaoszczędzić czas na przygotowaniu kruchego spodu czy wypełnianiu formy ciasteczkową masą. Ten przepis przypadnie ci do gustu ze względu na puszystą masę, którą uzyskasz dzięki dodaniu ubitych białek zamiast jajek w całości. Koniecznie wypróbuj w weekend lub na święta!
Forma o długości ok. 36 cm
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1290
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12153
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 33
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1290
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12153
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 33
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej budyń waniliowy. Wymieszaj. Utrzyj masło z cukrami na jasną puszystą masę. Dodawaj pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując.
Jeśli korzystasz z półtłustego białego sera, najpierw zmiel go dwukrotnie lub trzykrotnie. Dodawaj porcjami zmielony ser lub twaróg z wiaderka do wcześniej przygotowanej masy, cały czas ubijając na średnich obrotach. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z budyniem waniliowym i krótko wymieszaj.
Ubij białka na sztywno i dodaj do masy, delikatnie połącz składniki szpatułką lub łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z włączonymi grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. Masę przełóż do formy o długości ok. 36 cm wypełnionej papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
Wyłącz piekarnik i po 30 minutach otwórz drzwiczki. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.